top of page

3 enkle tips til personlig læring - Slik får du mer ut av det

Oppdatert: 4. jul. 2022





"The only sustainable competitive advantage is an organization's ability to learn faster than the competition."


Det sier Peter Senge, forsker ved MIT, som har flere verdenskjente publikasjoner rundt endring og suksess i næringslivet.


I IT-bransjen står kunnskap sterkt, teknologi beveger seg raskt, og man er helt avhengig av dyptgående interesse for å være oppdatert. Det Peter Senge sier om et bærekraftig konkurransefortrinn er veldig interessant, og jeg vil påstå at dette også gjelder for individer, slik som det gjelder for organisasjoner. Altså at læring står helt sentralt for å skille seg ut og for å lykkes i det vi går inn i, også på et personlig nivå. Læring kan være mye forskjellig, men hvis vi fokuserer på de tingene som krever noe innsats utover den vanlige arbeidstiden, så ønsker jeg å gi noen generelle tips som forhåpentligvis kan hjelpe deg å nå dine mål, uten at det tynger hverdagen din.

1. Sett deg et mål – men ikke si det til noen!

Peter Gollwitzer skrev om nettopp dette i et studie kalt «When intensions become public». Det er en rekke psykologiske effekter som sniker seg inn når du deler dine mål med andre. Du tenker kanskje at ansvarliggjøringen holder deg forpliktet til å gjennomføre, men det går faktisk på bekostning av langsiktig motivasjon. I korte trekk forteller studiet at de som satt seg mål uten å dele dem med andre endte opp med best resultater, i tillegg til at de bevarte den indre motivasjonen. Formidling av mål fører ofte til positiv tilbakemelding før målene er nådd, som reduserer det følelsesmessige behovet for å faktisk gjennomføre. Kvaliteten på læringen kan også gå ned når det blir lagt ytre press på et for konkret mål. Her er det masse spennende å dykke ned i, artikkelen er litt tunglest, men jeg anbefaler allikevel at du leser gjennom. Den kan leses her.


2. Ikke la læring bli noe du «må få ferdig snart».

Dette er en holdning jeg ser veldig ofte, og som er lett å innta, spesielt når man prøver å gjennomføre en sertifisering eller kurs. Jeg er ikke en motstander av skippertak, snarere tvert imot, lær på den måten som funker best for deg! Men ikke gå i fellen hvor du føler at læring blir stress, at det bare blir enda en ting du må få gjort. Altså, noen unntak finnes, fordi det noen ganger er hensiktsmessig. Men hvis læring er en verdi for deg, så bør læring også være en del av ditt vanlige liv. For meg betyr det rent praktisk at jeg alltid har en backlog av ting jeg vil lære, også sitter jeg med det når jeg har lyst. Fordi det er en verdi for meg får jeg lyst relativt ofte. Noen ganger er det jeg leser skikkelig tørt, men jeg har lyst i den forstand at jeg har tatt et valg om å lære noe nytt, og å bredde ut mitt kunnskapsområde. Backlogen bør være prioritert, hemmelig, og helst med bare ett aktivt område av gangen. Selv setter jeg aldri datoer for når jeg skal være ferdig, fordi da kommer det uønskede presset. Hvis det jeg holder på med skal ende i en eksamen venter jeg til jeg er klar, og booker så eksamen ved første mulighet. Dette er ikke sånn skolegangen fungerer, men det er virkelig frigjørende og det gir rom for motivasjon.


3. Ta vare på motivasjonen din, og ta vare på balansen i livet ditt. Ta et aktivt valg på hvordan du vil at din hverdag og karriere skal se ut, og gå inn i det. Tenk på hvordan du vil bruke tiden din, om du eventuelt kan bruke daglig reisetid annerledes, og hvor mye plass Netflix skal få. Å slappe av er veldig viktig, Netflix, relasjoner og Candy Crush må også bevares. Men ikke bli offer for tiden, bestem hva den skal inneholde, og sørg for at læring får den plassen du vil den skal ha. Da slipper du dårlig samvittighet, unnskyldninger og «skulle ha gjort». Hvordan vil du at din læringshverdag skal se ut?


Om forfatteren


Øystein Kopstad er seniorkonsulent og partner i Cloudberries. Han er en teknisk prosjektleder med bakgrunn fra finans, helse og justis. Øystein brenner for smidig utvikling med kontinuerlig læring, og har et øye for verdiskaping. Han foreleser på universiteter om metode og ledelse innen IT og liker å diskutere bruk og misbruk av buzzwords.

Ta kontakt med Øystein for gjensidig inspirasjon rundt læring, og om du kunne tenke deg å jobbe for Cloudberries der faglig påfyll og personlig læring står høyt på agendaen: oystein.kopstad@cloudberries.no.

bottom of page