top of page

5 skikkelige innovasjonsbrølere som ble en suksess

Oppdatert: 3. jul. 2019

Sochiro Honda (grunnlegger av Honda):  "Success is 99% failure."

Noe av det viktigste for de som søker å dyrke frem en innovasjonskultur, er prinsippet med at det er lov å gjøre feil. Dette ble omtalt i det forrige blogginnlegget. Noen ganger vil en ide og prospekt fremstå som en katastrofal bommert, før samme ide og konsept senere blir til en kjempesuksess. Vi har samlet 5 utmerkete eksempler på ting som ikke helt gikk som tenkt eller planlagt, men som allikevel ble til viktige innovasjoner. La deg inspirere i sommervarmen!


1. Pacemaker Ingeniør Wilson Greatbatch hadde til hensikt å utvikle en enhet som kunne registrere uregelmessige hjerteslag. I prosessen med å bygge en registrator for hjerterytme, så plukket Wilson ved en feil en resistor med 1-mega ohm i stedet for 10.000 mega-ohm motstand. Selv om Greatbatch bommet fullstendig på det han hadde intensjon om å lage, så la han merke til at de kretsene han hadde foran seg pulserte relativt nært opp til mønsteret til et menneskelig hjerte. Dette trigget ham til å endre produktet og utvikle dette til å bli verdens første implanterbare pacemaker.



2. Post-it lapper I 1968 ble Spence Silver, kjemiker ansatt i 3M, satt til å utvikle sterkt lim for luftfartsindustrien. Silver lagde - ved en feil - en sammensetning som ble til et svakt lim. Han lot seg fascinere av at limet holdt seg veldig godt, selv etter flere gjentatte bruk, og han så potensialet i det han hadde utviklet. Han mente at han kunne erstatte en oppslagstavle for stifter, med en oppslagstavle med klebrig overflate. 3M hadde ikke helt troen på konseptet, og avviste idéen. 5 år senere ble oppfinnelsen igjen plukket opp av Art Fry - en annen 3M-kjemiker. Han var frustrert over at papirbokmerkene hans hele tiden falt ut. Art Fry fant ut at han kunne feste limet til et stykke papir og det ville holde seg fast som bokmerke. Slik ble Post-It lapper til.


3. Superlim I forsøket med å lage sikter for håndholdte våpen, klarte Dr. Harry Coover å isolere en form for klar plast. I utgangspunktet jobbet han og hans team med kjemikalene asyanoakrylater. Teamet innså raskt at disse kjemikalene polymeriserte når de kom i kontakt med fuktighet, som igjen førte til at alle testmaterialene ble limt sammen. Dette var definitivt ikke noe som de kunne bruke i deres forskning, og Coover fortsatte forsøkene med andre kjemikaler. Først 6 år senere innså Coover potensialet til det kjemiske stoffet. Mens han jobbet for en kjemisk fabrikk i Tennessee, prøvde han de varmebestandige egenskapene til cyanoakrylater, og la merke til at de kjemiske limene ikke krevde noe varme eller trykk for å danne sterkt bindemiddel. Slik ble Superlim til.


4. Chocolate Chip Cookies Historien vil ha det til at den søte feilen oppstod i 1930 da Ruth Graves Wakefiled oppdaget at hun var tom for "bakers chocolate" til sine berømte sjokoladekaker. I ren desperasjon brøt hun opp en Nestlé sjokolade i små biter, blandet de inn i deigen, og lagde sjokoladekake. Hun antok at den ville smelte i ovnen, smelte seg raskt ut gjennom deigen, og bli til en sjokoladekake. Selvfølgelig smeltet bitene bare litt, holdt sin opprinnelig form og ga en kremaktig tekstur. Hyggelig del av historien var at folk elsket de.

5. Cornflakes Dr. John Kellogg og broren Keith var 1890-tallets helseforkjempere. De hadde sin egen helsefarm i Battle Creek, i den amerikanske delstaten Michigan, hvor gjestene ble satt på strenge dietter blant annet å avstå fra kjøtt, alkohol, tobakk og andre produkter som de mente var helseskadelig.


En del av regimet var å eliminere koffein gjennom å bruke en kaffesubstitutt basert på en type blanding av forskjellige frø, korn, nøtter m.m. Ulykken skjedde da kjøkkenet skulle lage dagens maisblanding. Når de på kjøkkenet var i gang med å koke ut maiskorn, ble de avbrutt - hentet ut til å gjøre andre oppgaver. Tiden ble glemt, og oppkoket ble dårlig. Men - disse budsjettbevisste hippier hadde ingen planer om å kaste mat, og de tvang dette gjennom rulla allikevel. I stedet for å komme ut som et langt flak med deig, så kom hvert korn ut som en tynn flak. Som sagt - ingen mat skulle gå til spille - brødrene bakte og stekte flakene, og vips - Kellogg's Cornflakes.

Har du gått glipp av andre innlegg i bloggserien om innovasjon? Kanskje du har lyst til å lese

Richard Johnsen er seniorkonsulent og partner i Cloudberries. Han har mer enn 20 års erfaring fra med å håndtere komplekse og virksomhetskritiske IT-prosjekter og programmer. Han har bred erfaring fra ulike roller både som rådgiver, prosjektleder, testleder og leder i ulike bransjer. Richard ønsker ikke å titulere seg selv som innovasjonsekspert, men heller en som er veldig nysgjerrig på både begrep og metoder, og har et stort engasjement for å lære mer.

bottom of page